pondelok 15. mája 2017

kakaovo-arašidový cheesecake s polevou so slaným karamelom / cocoa-PB cheesecake with salted caramel topping

Za posledných pár rokov som sa napiekla cheesecake-ov až až, kým som našla/prispôsobila recept svojím potrebám (hlavne aby som nestrávila pečením pol dňa). Samozrejme nie vždy mám chuť na to isté, tak aj tento svoj "základný" recept si zakaždým prispôsobím podľa toho, čo mám doma, na čo mám chuť, aká je sezóna a čo je dostať v obchodoch, atď. Dnes verzia sladšia.

I was looking for the best (my best) cheesecake recipe for few years. And now, I think I can tell I found/modified recipe that works best for me (mostly I don't have time to spend half day in the kitchen). Of course, I don't feel like eating always the same, so I modify this recipe each time based on what I have in the fridge, what I feel like eating, based on the actual season, selection at grocery store, etc. Today's version would be sweeter.




Kakaovo-arašidový cheesecake s polevou so slaným karamelom / Cocoa-PB Cheesecake with Salted Caramel Topping

Potrebujeme:

Základ:
200 g sušienok (napr. Bebe)
100g roztopeného masla

Plnka:
500g mäkkého tvarohu
100g kyslej smotany (nemusí byť, ale môže sa zapracovať do plnky ak sa nám zvýši z polevy)
2 vajcia
kakao
cukor (1/4 - 1/2 hrnčeka podľa chuti)
kúsky arašidového masla (prípadne arašidové maslo)

Poleva:
1/2 hrnčeka cukru
3 PL vody
100g kyslej smotany
2 PL masla
1 ČL soli
balíček vanilkového cukru

Ingredients:

Base:
200 g biscuits
100g melted butter

Filling:
500g of cream cheese
100g of sour cream (it's not necessary, but it can be incorporated into the filling if you won't use all package in the topping)
2 eggs
cocoa
sugar (1/4 - 1/2 cup to taste)
peanut butter chunks (or peanut butter)

Topping:
1/2 cup of sugar
3 TBSP water
100g of sour cream
2 TBSP butter
1 TSP of salt
vanilla sugar package


Postup:
Rúru som dala vyhriať na 180°C.
Sušienky som vložila do mikroténového sáčku a rozdrvila (vhodnejší by bol hrubší sáčok, žiaľ som taký doma nemala, prípadne môžme sušienky rozdrviť v mixéri). Rozdrvené sušienky som v miske zmiešala s roztopeným maslom. Zmes som rozložila do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dala som do rúry na cca 10minút.
Medzitým som si vymiešala plnku. Tvaroh som v miske vymiešala so smotanou a vajciami. Primiešala som cukor a kakao a nakoniec kúsky arašidového masla.
Plnku som vyliala na sušienkový základ a piekla som cca 40minút. Nechala som vychladnúť a až tak som pripravila polevu.
Cukor a vodu som dala do menšieho hrnca a varila som na miernom ohni za občasného miešania. Varila som, kým cukor nenabral zlatistú farbu (asi ako farba tmavého medu), okolo 3-5 minút a zložila som hrniec zo sporáku. Potom som pridala maslo a smotanu a miešala som, kým sa maslo neroztopilo a celá zmes sa nespojila. V tomto štádiu to trošku vypenilo a vyzeralo, že to budem musieť vyhodiť, avšak takto to má byť. Pridala som vanilkový cukor a soľ a za stáleho miešania som vrátila na sporák a miešala som na miernom ohni, kým bola poleva hladká.
Tip - ak sa poleva zdá príliš riedka, povaríme dlhšie.
Nechala som vychladnúť cca 15minút predtým, ako som poliala vychladnutý cheesecake. Nechala som v chladničke stuhnúť do druhého dňa, ale myslím, že by stačili aj 2-3 hodinky.

Instructions:
I preheated oven for 180°C.
I put biscuits into bag and crushed it (or you can crush biscuits in a food processor). In a bowl, I mixed crushed biscuits with melted butter. I put the mixture into cake tin lined with baking paper and put into oven for about 10minutes.
Meanwhile, I whisked the filling. In a bowl I whisked cream cheese with sour cream and eggs. Then I whisked in sugar and cocoa and finally the PB chunks.
I poured the filling on top of biscuits and baked for about 40minutes. I let the cheesecake cool before making the topping.
In a saucepan over medium heat I cooked sugar with water, swirling occasionally. I cooked it until the sugar was golden (something like dark honey), for about 3-5minutes and then I set it off the heat. Then I added butter and sour cream and whisked it. It foamed up a bit, I thought it's ruined and I'll have to throw it away, but that's the way it should be. I whisked in the vanilla sugar and salt and returned to the low medium heat. I whisked it until smooth.
Tip - if the sauce seems to be too thin, we cooked it bit longer.
I let it cool for about 15minutes before pouring on top of the cheesecake. I let it cool/sit in a fridge till next day, however I think 2-3hours would work as well.


 
 




 
 
 
 
 
 

 










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára